HEM        ÄNDAMÅL        STYRELSE        MEDLEM        AKTIVITETER        GALLERI        DONATIONER        LÄNKAR        KONTAKT
Galleri

ÅR 2017


Den 30 augustij 2017


Professor tillika israeliska historikern och författaren, Fania Oz Salzberger, talade om Jews and Words i ett arrangemang av Judiska Vänföreningen tillsammans med Paideia och Sensus. Det var en härlig föreläsning om vikten att kunna få barn att läsa och hur viktig de skrivna orden är för den judiska kulturen. Hon berättade om judiska mammors sätt att få barnen att börja läsa, genom att helt enkelt kila in ett russin här och där bland sidorna. 


Det var en uppskattad tillställning där Oz Salzberger inte tvekade att slänga in en vits här och där. 


Foto: Tina Sundström Engelhart


Foto: Tina Sundström Engelhart  

  

Foto: Kaj Engelhart


Foto: Tina Sundström Engelhart

 

Den 16 maj 2017

Med anledning av 500-års reformationsjubileet bjöd Judiska Vänföreningen på en föreläsning av Eskil Franck om Martin Luther, judarna och ersättningsteologin. Eskil Franck är docent i teologi och tidigare präst, rektor för Svenska kyrkans pastoralinstitut och överintendent för Forum för levande historia. Utifrån föreläsningens underrubriker ”500-årsjubileum ‑ vad är värt att fira?” och ”Oförsonlighet och dialog ‑ går de att kombinera?” tecknade han även en skarpt kritisk bild av Martin Luther med utgångspunkt i dennes extremt antisemitiska skrift "Om judarna och deras lögner". Hans fängslande föreläsning åtföljdes av en mycket lång och livlig diskussion.


Därefter hölls årsmöte. Styrelsen omvaldes. Vi tackar för förtroende.

Eva Stein valdes om till revisor. Till valberedningen (Lennart Krantz och Anders Jonsson) tillkom Kaj Engelhart.

Tack till alla gäster och mötesordförande Eva-Britt Henmark Lapidus!

Vladan Boskovic

Eskil Franck, docent i teologi, tidigare präst.       Martin Luthers Von den Juden und den Lugen.         

Foto: Kaj Engelhart

          

 

Eskil Franck föreläser för Judiska Vänföreningens medlemmar i församlingssalen, foto, Kaj Engelhart
Mötetssekreterare, Christer Östlund, mötesordförande Eva-Britt Henmark Lapidus och mötets rösträknare Vladan Boskovic. Foto: Tina Sundström EngelhartDelar av en lättad styrelse, fr.v. Christer Östlund, sekreterare, Bjoern Rhodiner, kassör, Tina Sundström Engelhart, kommunikatör och Vladan Boskovics, ordförande i Judiska vänföreningen.


Foto: Kaj Engelhart
Den 27 april 2017


Göran Larsson, docent vid Lutheran Theological Seminary i Hong Kong, besökte Bajit torsdagen den 27 april och höll en mycket intressant föreläsning om sionismen i går, idag och i framtiden.


 Återigen ett välbesökt evenemang i Judiska Vänföreningens                                                                            och Paideias regi!
Den 27 mars 2017


David mot Goliat – om svenska judars aktioner för Sovjets refuseniks.


Samtal med Roland Loefler som under 70- och 80-talen var med och organiserade många av de svenska och europeiskt koordinerade aktionerna för de judar som inte tilläts lämna Sovjetunionen.                                        Han samtalar med David Grossman, journalist och skribent.

Den 24 januari 2017                                                                                  


Elisabeth Åsbrink berättar om sin bok ”1947”.


Just 1947 är ett mycket händelserikt år. Dagens värld tar form. De fyra segermaktera är överens om at ställa nazisterna till svars. Elisabeths far Joszéf och hans mor Lilly har överlevt. I Paris lanserar Christian Dior sin nya klädkollektion ”The New Look”. George Orwell skriver romanen ”1984”. Hassan al-Banna i Egypten är ledare för Muslimska brödraskapet och önskar vrida tiden mot islam. Han avskyr sexuell frisläppthet, kvinnans frigörelse, demokrati, musik, dans och sång. Simone de Bouvoir är i Amerika skriver på ”Det andra könet”. Hon skriver också att ”svenskarna är det tråkigaste av alla folk.” Britterna lämnar över frågan om Palestinas framtid till FN. Billie Holiday är i Hollywood. Raphaël Lemkin är juridikprofessor och definierar begreppet folkmord. Indien håller på att bli självständigt. Per Engdahl är ledare för de svenska fascisterna. Nelly Sachs debuterar som poet i Stockholm.


Det välbesökta eventet hölls i Bajit och var det första samarbetet mellan Judiska Vänföreningen och Paideia folkhögskola.

Inför fullsatt salong på Bajit berättade Elisabeth Åsbrink om sin bok 1947

Vladan Boskovic, Elisabeth Åsbrink och Noa Hermele. 

Foto: Tina Sundström Engelhart                              


ÅR 2016

Den 14 december 2016                                                                     

kom C-J Jargenius till Judiska Vänföreningen och höll en föreläsning om de danska judarnas flykt över sundet. Ruth Krenzisky berättade om sina föräldrars dramatiska flykt och gav det hela ett större djup. Efteråt var det en livlig frågestund i den nästan fullsatta lokalen.
Foto, Ruth Krenzisky och Carl-Johan Jargenius.


Tina Sundström Engelhart
Den 12 september 2016


fick Judiska Vänföreningen besök av delar av Paideias styrelse som berättade om den nystartade judiska folkhögskolan.Från vänster syns Vladan Boskovic, ordf. i Judiska vänföreningen, samt Lena Posner Körösi, Åke Larsson och Noa Hermele som alla sitter i Paideia folkhögskolas styrelse.Foto:Tina Sundström Engelhart
Den 10 maj 2016


talade Sten Skånby, universitetslektor, om de abrahamistiska religionerna på Bajit.

 


 • Bajit och efterföljande årsmöte; samtal om och kring tillkomst av Bajit samt rundvisning i huset. Därefter årsmöte. Ordförande: "Jag vill åt årstämmans och avgående styrelsens vägnar tacka ännu en gång avgående ledamöter för deras insatser i föreningen."

 • Stefan Levy: Makkabiaden i Berlin 2015 – de 14:e Europeiska Makkabi-spelen genomfördes i denna stad som stod värd för 1936 års skrämmande olympiad, den sista innan andra världskriget och Förintelsen. 80 år senare, 2015, samlades mer än 2000 judiska idrottande ungdomar från 36 länder till en fantastisk manifestation. 
ÅR 2015


 • Stefan Wilhelm: Det judiska Berlin – föreläsning ur: "Doften av storstad: svenskar i Berlin under två århundraden"

 • Kantor Isidoro Abramowicz; The Role of the Cantor in the Jewish Tradition.

  Foto: Tina Sundström Engelhart • Hatbrott med Göran Stanton på Polishuset Kungsholmen. Inspektören Göran Stanton berättar hur Polisen arbetar med frågor rörande Hatbrott.

 • Soback och Magen David Adom.

 • Julian Better, Jag var barn i Gulag. Författaren berättar om att uppväxa som barn i i Gulag.

 • Rabbin Ute Steyer, nytillträdd som rabbin i Stockholms Stora synagogan berättade om sin syn på saken och framtiden för icke-judiska partners med fokus på associerat medlemskap i Judiska Församlingen i Stockholm. 
År 2014


 • Heléne Lööw, docent i historia, Uppsala Uinversitet: En historisk exposé över främlingsfientlighet och antisemitism i Sverige

 • Magdalena Ribbing, journalist, författare och tidigare politisk reporter på Dagens Nyheter gästade Judiska Vänföreningen och berättade om sina spännande släkt Thiel och Sachs. 

 • Alexander Wolodarski, arkitekt, berättade om hur han under fyra decennier har varit med och format det nya Stockholm efter miljonsprogrammet. Alexander talade om "Vad är värt att värna i Stockholm – om stadsbyggnadskonst"
  Föredraget följdes av kort mingel med förfriskningar och därefter årsmötesförhandlingen.
  Två nya ledamot, Selena Svilar och Ben Grosser, har valts under årsmöte.

 • Pop-up-restaurang på Judiska Museet. Ett samarrangemang med Museet och JVF där stjärnkocken Klas Lindberg kom på besök och serverade sin moderna tolkning av traditionell judisk mat med en meny beståenda av fyra rätter.År 2013


 • Lena Posner-Körösi, ordförande i Judiska Församlingen berättade om tillbakablickar och framtida utmaningar för församlingen och vad hände när Europa förändrades. Mötet inleddes med årsmötesförhandlingar. • Vart är Israel på väg?  Claes J.B. Löfgren utrikesreporter på SvT  reflekterade och inbjöd till samtal om det israeliska valet 2013. • Sascha Lazar föreläste om vård i livets slutskede och dödshjälp inom judisk lag både ur ortodox och liberal synpunkt. Jämförelse gjordes mellan holländsk och svensk lag. Den gemensamma svårigheten för alla religioner och samhällen verkar vara gränsdragningar och hur man bäst kan bemöta varje situation.År 2012


 • Varför konverterar någon till judendomen?  Ett samtal mellan Eva Ekselius och Tobias Holdstock med Vladan Boskovic som samtalsledare                                                   

 • Schalom Haddad berättade om Libyen och sin personliga historia om uppväxten i landet och hans vidare öden fram till hur han kommer till Sverige och hinner med att vara verksam i allt från boktryckeri till att driva kaffé och restaurang. • Vi visade dokumentärfilmen "Mammas resa-ett familjeöde" som presenterades av dottern Anne-Charlotte och medverkade gjorde mamman Franzi Rosenberg. • Konsert i Församlingshuset under rubriken: Judiska Ljud från Leipzig till Hollywood med violinisten Björn Kleiman och pianisten Sholto Kynoch.                                                                             

 • Vårt årsmöte  med tal av advokaten och deckarförfattaren Jens Lapidus om vad som hände med judarna när Europa under århundraderna förändrades.

 • Ett samtal mellan Ingrid Lomfors  och Jackie Jakubowski om judisk identitet år 2012. Ett ämne som inrymde många synpunkter både från podiet och den talrika publiken i Sessionssalen.År 2011


 • Vi besöker Judiska teatern och ser Jobs Lidanden med efterföljande diskussion med regissören Philip Zandén och "Job" Magnus Roosman.                   


                                                         


 • Bertil Oppenheimer berättar den spännande historien om hur hans föräldrar räddades till Sverige under 2:a världskriget.

 • Vi lyssnar till den världsberömde israeliska författaren Amos Oz i Stora Synagogan.

 • Vi besöker Magasin 3 och utställningen "Investigations of a Dog" med museichefen David Neuman som ciceron.

 • Rabbin David Lazar presenterar sig och talar om "The Jewish future in Stockholm and Sweden"

 • Rose Lagercrantz berättar om sitt prisbelönta författarskap.       År 2010


 • Vinprovning av israeliska viner hos Australian Wne Club

 • Kantor Paul Heller lär oss om de sefardiska judarnas språk ladino och musik.

 • Johan Åberg berättar om judiska prinsessor och jiddische mames.

 • Antisemitismen idag: definition, tendeser och kännetecken med Henrik Bachner.

 • Adéle Schreiber berättar om den sefardisk-judiska dynastin Camondo.

 • Jesper Svartvik om judisk-kristnas relationer igår, idag och i morgonÅr 2009


 • Sven Nordlund om Affärer som vanligt: Arisering i Sverige 1933-1945.

 • Vi går på Amikam Levys enmansföreställning på Judiska Teatern.

 • Exklusiv förhandsshow med Danny Gordon och hans föreställning "Hem till Gårdon".

 • Olle Wästberg talar om "Finns det något judiskt kvar?".

 • Ronit Koerner om skrönor, historier och sagor ur den rika judiska traditionen.

 • Fredrik Malm om Kurderna – judarnas enda vänner i Mellanöstern.

 • Tel Aviv 100 år: Stor presentation av stadens historia, arkitektur, kultur och studentliv.

 • Anders Bárány berättar om farfadern som fick nobelpris i medicin.INFO@JUDVAN.SE